«- Vorige pagina


Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

zwitserland zwitserse geld hun banken nederlanders garantiestelsel landen spaargeld bank sparen

Sparen in Zwitserland

Het kan erg aantrekkelijk zijn om te sparen in Zwitserland, omdat Zwitserse banken over het algemeen hogere rentes geven.Veel Nederlanders hadden in het verleden hun spaargeld bij een Zwitserse bank staan, omdat Zwitserland het bankgeheim kende. Hierdoor konden Nederlanders makkelijk hun geld voor de belastingdienst verborgen houden. Dit is sinds 2009 niet meer mogelijk. Zwitserland heeft net als de meeste andere landen een garantiestelsel.

Lange tijd was Zwitserland een veilige haven voor Nederlands spaargeld. Doordat Zwitserland het bankgeheim hoog hield, maakte veel mensen er gebruik van. Het was mogelijk om uw geld voor langere periode te stallen zonder dat iemand er achter kwam.

Sparen in Zwitserland

Ook zijn er veel Nederlands die hun spaargeld bij Zwitserse banken hebben gestald. Over het algemeen betalen de Zwitserse banken een goede rente. Zij stalde hun geld in Zwitserland om zo de Belastingdienst te ontduiken. Zwitserse banken waren altijd al populair, maar dit is extreem toegenomen toen er binnen de Europese Unie een verdrag werd gesloten, waarin landen afspraken maakte om de bankgegevens met elkaar te delen.

Bankgeheim in Zwitserland

Zwitserland is door verschillende landen behoorlijk onder druk gezet om ook alle bankgegevens te gaan delen. Vooral Duitsland en de Verenigde Staten waren het zat dat zij veel belastinginkomsten misliepen. Zwitserland ging onder andere doordat er werd gedreigd met sancties akkoord. Ook veel Nederlanders hebben geld gestald in Zwitserland. Naar schattig staat er zo'n zeven miljard Nederlandse tegoeden op Zwitserse banken.

Garantiestelsel in Zwitserland

Ook in Zwitserland zijn banktegoeden gegarandeerd. In Nederland noemen wij dit depositogarantiestelsel, in Zwitserland een Einlagensicherung.
Spaarder krijgen een bepaald bedrag terug in het geval dat een bank failliet gaat. Dit bedrag bedroeg tot 2008 ongeveer 19.000 euro. Dit is na de kredietcrisis opgetrokken tot ongeveer 69.000 euro. Zo'n garantiestelsel is bedoeld om te voorkomen dat iedereen massaal hun geld gaan opnemen wanneer het slecht gaat met een bank.

Hoogste rente

2.00%


Bereken uw spaaropbrengst

%

Interessante links

...