«- Vorige pagina


Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

lijfrente pensioen mensen hun wetgeving aanvulling gebruik was algemeen gebruikt uitkeren

Lijfrente

De lijfrente is een levensverzekering die voornamelijk wordt gebruikt als aanvulling voor het pensioen. Dit is vooral voor zelfstandig personeel een manier om een pensioen op te bouwen. Er is echter wel een verschil in wetgeving van voor 1992 en na 1992. Hierdoor is het gebruik van de lijfrente voor sommige mensen voordeliger. Mensen die vallen onder de wetgeving na 1992 mogen hun lijfrente pas uitkeren na hun 65e.

De lijfrenteverzekering heeft het doel om te dienen als een aanvulling op de AOW of het pensioen. Deze verzekering wordt over het algemeen gebruikt door mensen met een bovengemiddeld inkomen hebben en hierdoor gedurende hun werkende periode regelmatig een bedrag storten in een potje bij een verzekeringsmaatschappij of bij een bank.

Zelfstandige ondernemers

Meestal maken zelfstandige ondernemers gebruik van de lijfrente om een pensioen op te bouwen. Ze hebben over het algemeen gemeen geen werkgever die pensioenpremie voor hun betaald. Daarnaast is het voordeel van lijfrente dat het buiten het ondernemersrisico valt. Zo kan het bedrijf omvallen, maar de verzekeraar blijft gewoon uitkeren.

Nieuwe wetgeving lijfrente

Vooral in de jaren zeventig tot negentig was de lijfrente erg populair. Maar sinds de regelgeving veranderd is maken steeds minder gebruik van de lijfrente. Voor 1992 hadden mensen met een lijfrente een mooie aftrekpost. Dit is beperkt tot het pensioen tekort. Het is voor veel mensen een moeilijke zaak om aan te tonen van het pensioentekort.

De lijfrente laten uitkeren

In de wetgeving van na 1992 moet het uitkeren van de lijfrente worden verspreid over minimaal vijf jaar. Daarnaast is het niet meer mogelijk om de lijfrente uit te laten betalen voor u 65e. Er waren veel mensen die dit deden om eerder met pensioen te gaan. De overheid wou dit vooral ontmoedigen, omdat het doel van de lijfrente was om aanvulling op het pensioen te geven.

Hoogste rente

2.00%


Bereken uw spaaropbrengst

%

Interessante links

...