«- Vorige pagina


Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

garantie euro bank spaargeld nederlandse overheid bedrag wat regeling faillissement door

Garantie van de Nederlandse overheid

Het depositogarantiestel is een garantie die door de overheid wordt afgegeven. De Nederlandse overheid garandeert spaargeld wat u bij een officiële Nederlandse bank onderbrengt tot 100.000 euro. In principe geldt dit voor alle banken, het maakt dus niet uit of het om een traditionele bank of internetbank gaat.

Voor 1 januari 2007, was het zo dat de regering een bedrag tot 20.000 euro garandeerde. Vanaf begin 2007 is de nieuw Wet op het financieel toezicht van kracht geworden en staat de overheid garant tot 100.000 euro spaargeld. Dit is echter niet van toepassing op verzekeringsmaatschappijen, dus mocht u spaartegoed hebben in de vorm van een pensioen of kapitaalverzekering bij een verzekeraar, dan geldt daar geen garantie voor. De garantie is dus puur op banksaldo. De reden van deze garantie is het ontnemen van onrust onder de bevolking. Bijvoorbeeld wanneer de bank op het randje van faillissement staat, dat er dan niet door iedereen hun spaargeld wordt weggehaald bij de bank. Hierdoor zal er een sneeuwbaleffect ontstaan en zal het faillissement nog sneller een feit zijn.

Het kan voorkomen dat er bepaalde tegoeden niet onder de depositogarantieregeling vallen. In zulke gevallen hebben we het meestal over achtergestelde deposito's. Dit zijn rekeningen met hogere rente en meer risico voor de klant. Hier heeft u dus als spaarder bewust voor gekozen bij het afsluiten van een rekening.

De regeling van het depositogarantiestelsel die sinds 2007 in het leven is geroepen is tijdelijk, het is helemaal afwachten wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het kan zijn dat dit bedrag weer zal worden verlaagt naar 20.000 euro. De regeling werd aangepast in verband met de financiële crisis. Naast Nederland heeft ook België een soort garantieregel bedacht.

Hoogste rente

2.00%


Bereken uw spaaropbrengst

%

Interessante links

...