«- Vorige pagina


Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

hypotheek rente bedrag maand gestort spaarrekening jaar aflossen afgesproken ¬ mogelijk

Banksparen voor aflossing hypotheek

Banksparen is een vrij nieuwe manier voor het aflossen van een hypotheek. Er wordt een spaarrekening geopend waarop elke maand een van te voren afgesproken bedrag wordt gestort. Doordat elke maand dit bedrag op de spaarrekening wordt gestort is er aan het einde van de looptijd genoeg geld gestort om de hypotheek in zijn geheel te kunnen aflossen.
Het is een aflossingsvrije hypotheek met daaraan een geblokkeerde spaarrekening gekoppeld. Het is hierdoor niet mogelijk om tussendoor geld van de desbetreffende spaarrekening op te nemen. Gedurende de jaren voor de aflossing, vindt er dus geen interactie plaats tussen de bankspaarrekening en de hypotheek. Het zijn dus twee aparte dingen. Het bedrag dat elke maand op de spaarrekening wordt gestort is afhankelijk van de hypotheek, het maandelijkse inkomen en de rente op dat moment. Het bedrag dat iedere maand wordt gestort, wordt afgesproken, zodat de hypotheek over de afgesproken jaren precies wordt afgelost. Dit bedrag is bij het afsluiten van de hypotheek afgesproken, met de rente van dat moment. Als de rente in die jaren wijzigt, dan moet het bedrag dus ook aangepast worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden waarvoor banksparen gebruikt kan worden, namelijk voor het aflossen van een hypotheek, dit is echter sinds 2013 niet meer mogelijk voor starters. Andere voorbeelden waarvoor banksparen gebruikt kan worden zijn, het pensioen, want het pensioen is eigenlijk hetzelfde principe als banksparen. Gedurende een periode van een aantal jaar, is het niet mogelijk om geld op te nemen van de desbetreffende rekening.

Voorbeeld van banksparen

Bij het aflossen van een hypotheek van €30.000,-, met 4,5% rente en met een looptijd gedurende 30 jaar (360 maanden), is de hypotheek na 30 jaar €54.722,- wat betaald moet worden van de spaarrekening. Dat wil dus zeggen dat, zonder rente, iedere maand €152,- op de bankspaarrekening gestort moet worden, om na 30 jaar de volledige hypotheek te kunnen afbetalen. Let wel op, bij deze laatste berekening, het elke maand storten van €152,- is niet de rente die over de bankspaarrekening meegenomen. Na de 30 jaar sparen, wordt dus nog een bedrag aan rente overgehouden wat niet mee genomen is voor het aflossen. Dit geld houdt u in dit geval nog over om iets anders van te kopen. Ook is het mogelijk om de rente en het spaarbedrag per maand, precies af te stemmen op de hypotheek en de rente daarvan, zodat het precieze bedrag van de hypotheekschuld over blijft.

Hoogste rente

2.00%


Bereken uw spaaropbrengst

%

Interessante links

...